HTML

szakképzés.blog.hu

Minden, ami szakképzéssel, szakképesítésekkel, okj-val kapcsolatos. Ha ide tévedsz ne feledd a következő szavakat: egy ideig még erősen under construction...

Friss topikok

Keress szakképesítést a Google-lal!

2007.02.14. 14:49 Pimpa

Napjainkban már nagyon sok olyan kérdés van, ami egész egyszerűen és gyorsan megoldható a Google segítségével. Az internet elsőszámú keresőjéhez fordulunk, ha kíváncsiak vagyunk a moziműsorra, ha gyorsan meg akarjuk tudni, hogy hogy néz ki egy wombat, vagy ha épp nem tudjuk a választ a Legyen Ön is milliomos 40 milliós kérdésére.

A Google abban is segít, hogy gyorsan eljussunk azokra az oldalakra, amelyeken az egyes szakképesítések megismerhetők. Ha azonban igazán gyorsan és pontos eredményhez akarunk jutni, ajánlatos megfogadni a következő néhány tanácsot:
- Ha például a dekoratőr szakképesítés érdekel, a Google-ba "dekoratőr okj"-t írj! Az első találaton rögtön megismerheted a keresett szakképesítést.
- Ugyanígy sikerrel kereshetsz a legtöbb szakképesítés, például "borász okj", "raktáros okj", "parkolóőr okj" stb.
- A találatok között keresd a www.okj2006.hu oldalt, amely jelenleg az egyetlen olyan internetes rendszer, ami bemutatja az új Országos Képzési Jegyzék szakképesítéseit!

Szólj hozzá!

Megszűnésre jelölt iskolák

2007.02.11. 13:07 Pimpa

A Főpolgármesteri Hivatal a következő szakképző intézmények megszűntetését tervezi (február 9-i javaslat):
- Földes Ferenc Kereskedelmi Szakközépiskola
- Hajnik Károly Közgazdasági Szakközépiskola
- Irinyi János Környezetvédelmi és Vegyészeti Szakképző Iskola
- Kalmár László Számítástechnikai Szakközépiskola
- Kelenföldi Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola
- Kolos Richárd Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola
- Klauzál Gábor Műszeripari Szakközépiskola és Szakiskola
- Kossuth Zsuzsa Humán Szakközépiskola és Gimnázium
- Szentágothai János Egészségügyi Szakképző Iskola
- Kvassay Jenő Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola
- Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskola
- Soós István Borászati Szakközépiskola és Szakiskola

Ezek mellett:
- összevonnák a Batthyány-Strattmann László Szakképző Iskola és Gimnáziumot és a Bókay János Humán Kéttannyelvű Szakközépiskolát
- összevonnák a Fényes Elek Közgazdasági Szakközépiskolát és a Budai Középiskolát
- összevonnák a Szabóky Adolf Műszaki Szakközépiskolát és az Eötvös Loránd Szakközépiskolát

Szólj hozzá!

Szakmaleső 2: Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó

2007.02.05. 12:06 Pimpa

OKJ-szám: 33 541 02
Képzési idő: 2 év (felnőttképzésben legfeljebb 2000 óra)
Rész-szakképesítések: Ecetgyártó; Élesztőgyártó; Gyümölcspálinka-gyártó; Keményítőgyártó; Sörgyártó; Szesz- és szeszesitalgyártó; Szikvízgyártó; Üdítőital- és ásványvízgyártó

És a nagy elődökben sincs hiány...

Szólj hozzá!

Szakmaleső 1: Erdészeti szakmunkás

2007.01.05. 12:07 Pimpa

Okj-szám: 31 623 01
Képzési idő: 2 év (felnőttképzésben 2 000 óra)
Rész-szakképesítések: Erdei melléktermékgyűjtő és -hasznosító; Erdészeti növényvédő; Erdőművelő; Erdőőr; Fakitermelő; Motorfűrész-kezelő
Ráépülő szakképesítés: Lakott-területi fakitermelő

A szakmai vizsga pedig...

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás

OKJ-szám megfejtve - 1. rész

2007.01.04. 21:04 Pimpa

Az új Képzési Jegyzékben újfajta okj-számokkal találkozunk. Már ez a hétjegyű azonosító is elárul ezt-azt a kiszemelt szakképesítésről, de persze igazán részletes információkat továbbra is az szvk (szakmai és vizsgakövetelmény) rendeletekből szerezhetünk. De lássuk, miről árulkodik az okj-szám!
- Első két számjegy: ez a képesítés szintjét jelöli, minél nagyobb, annál magasabb szintű az adott képzés. Az is kiderül belőle, hogy milyen iskolai végzettségre van szükség a tanfolyam elkezdéséhez.
- Harmadik, negyedik, ötödik számjegy: ez a képesítés témáját (hivatalosan tanulmányi területét) jelöli. Azaz, ha két szakképesítésnek egyaránt 622 szerepel az azonosítójában akkor mindkettő kertészettel kapcsolatos.
- Utolsó két számjegy: na ennek semmi titkos jelentése nincs, mindössze egy sorszám.

In the next episode nagyobb fába vágjuk a fejszénket, megnézzük, hogyan épül fel a rész-képesítések, elágazások, ráépülések okj-száma. May the force be with us...

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás okj

Miért nincs?

2007.01.04. 20:17 Pimpa

Aki az egyetemek, főiskolák felé kacsintgat, annak ott van a felvi.hu. Pár másodperc alatt az ember simán meglelei, amit keres (gyorsabban, mint ha a felsőoktatási felvételi tájékoztatót lapozgatná). És nem utolsó sorban abban is biztos lehet, hogy amit a képernyőn lát, az hivatalos, biztos, kőbe vésett és elnyűhetetlen.

Aki még csak az általános iskolai padot koptatja annak ott van a remek kifir (na vajon mit jelent ez a rövidítés...), ennek már nincs annyira profi webes megjelenése, de minden év elején megjelenik nyomtatott formában. A célcsoport fiatal korából fakadóan ezen eszköz mellé mindenképp csatolni kell egy szülőt és egy hozzáértő és elhivatott tanárt.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás adatbázis szakképzés okj képesítés

Megszületett...

2007.01.04. 19:05 Pimpa

Az 1993 óta létező Országos Képzési Jegyzék 2006-ban megtette az első lépést az elhalálozás felé. A bennfenteseket ez nem érte váratlanul, az OKJ (másszóval a Jegyzék) régóta betegeskedik és annak ellenére, hogy szinte minden évben átesett egy nagyobb műtéten érezhető volt, hogy nem húzza sokáig.

Sok szakértő fáradozott és fáradozik jelenleg is azon, hogy a Jegyzék halála (és újjászületése) gyors és fájdalommentes legyen, de az elsődleges szempont az, hogy az utód elődjénél jobb, modernebb, életképesebb legyen. (Ezt a nem könnyű feladatot még külföldi, európai uniós orvoscsoportok is támogatták!)

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás okj